Del 1
Del 2

Jag fortsätter min genomgång av det jag har varit med om hittills på utbildningen! Så här långt har jag kommit till höstterminen i läsår 2.

Termodynamik: ”Första gången du läser termodynamik förstår du inget. Andra gången du läser termodynamik tror du att du förstår det. Tredje gången du läser termodynamik inser du att du aldrig kommer förstå det”. När man beräknar interaktioner mellan atomer samtidigt som man studerar koncept som håller hela universum samman är det lätt att tappa greppet om det objektiva tänkandet. Man utvecklar ett helt nytt tänkande för saker man egentligen inte förstår sig på. Vad är temperatur? Vad är energi? Vad är massa? Aaaaghhh!

Tror du att du begriper naturens lagar? Tänk om!

Flerdimensionell analys: En kurs jag tyvärr fortfarande inte har klarat av, vilket inte är helt ovanligt bland civilingenjörsstudenter. Matte blir plötsligt rejält krångligare när man kastar in en extra dimension eller två i ekvationen. Volymen av ett fyradimensionellt klot? Vad betyder det ens?

Lätt som en plätt.

Transportprocesser: I denna kurs fick vi en försmak av vad det innebär att vara ingenjör inom processteknik. Massor av matte på värmeväxlare och rörsystem vilket gav en insikt i vad som komma skulle. En kemist ska tydligen intressera sig för pumpar och motorer!

En typisk tentauppgift i transportprocesser.

Mikrobiologi: Att mikroorganismer är osynliga vet vi alla. Vad man kanske inte tänker på är det faktum att de ständigt finns överallt, oavsett hur pedantisk man kan tänkas vara. I denna kurs fick vi lära oss hur skrämmande snabbt dessa kryp kan gå från få till många och hur ickekräsna de kan vara när det gäller vilka miljöer de trivs i. Jag är aldrig ensam.

Befolkning: Hundra miljarder.

Det här inlägget postades i Kemi, Studier, Utbildning. Bokmärk permalänken.