Vad jag har lärt mig under min studietid, del 7

Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Del 5

Detta blir den sista delen av den här serien! Jag väljer ut några särskilda kurser från årskurs fyra.

Biokemisk reaktionsteknik

I denna kurs fick vi lära oss att med minimal information lösa hela system inom bioprocessberäkningar. Ett annat moment handlade även om att med hjälp av linjär algebra ta reda på konsekvenserna av ändringar i cellers metabolism. En spännande kurs! Ifall jag ser till att jag slutar andas syre, börjar jag kissa guld? Nähä, tydligen inte.

Tänk vad mycket elände jag kan ställa till med!

Programmering och databaser

Kanske den mest givande kursen jag har läst under hela min utbildning. I denna kurs fick vi lära oss att bygga program där problemen löser sig själva med hjälp av ett knapptryck. Denna kurs öppnade ett helt nytt tankesätt för mig och jag har sedan dess läst fyra fortsättningskurser som jag hoppas kunna få nytta av i framtiden. En dator tänker inte själv om jag inte berättar för den hur.

Så vackert!

Så vackert!

Processriskanalys

Vad ska man oroa sig mest för – förödande olyckor eller vanliga olyckor? I denna kurs använde vi matematik för att beräkna när det är värt att oroa sig för arbetsplatsen. Det är ungefär lika stor risk att jag tappar min penna golvet som att en vulkan får utbrott bredvid mitt hus.

Screen Shot 2015-08-31 at 16.09.18

Gasläckan är vid (0,0). I den gula zonen dör man ganska mycket. I den orange zonen dör man jättemycket.

Processreglering/Reglerteknik

Hur vet en hiss om att den ska sakta in när den närmar sig rätt våning? Svaret är reglerteknik. Det visar sig att det ligger enorma mängder matematik bakom automatisering av prylar som man använder i vardagen och i processregleringen fick vi lära oss om reglertekniska metoder som kan användas inom processteknik. Att automatisera kan vara betydligt svårare än man tror.

Det visar sig att Ecodriving egentligen bara är vältillämpad reglerteknik.

 

Om Erik

Ursprungligen lundensisk kille som har bott i Eskilstuna större delen av mitt liv. Läser sedan hösten 2010 till civilingenjör i bioteknik på Lunds Tekniska Högskola.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Skriv en Kommentar

* Obligatoriskt